Dostupni linkovi

Ranko Trivunović oslobođen krivice za zločine na području Glamoča


Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je Ranka Trivunovića optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Glamoča, te mu ukinuo pritvor.

Trivunović je oslobođen optužbe da je 11. aprila 1992. u selu Dolac u opštini Glamoč, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), ubio ranjenog Nikolu Aničića, tadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Tomislavgrada.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Zorica Gogala rekla je da Tužilaštvo nije dokazalo da je Trivunović počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

"Ne postoji nijedan dokaz da je Aničić bio živ kada je Trivunović ispalio hitac iz automatske puške. Ovaj sud nije mogao utvrditi da je smrt Aničića u uzročnoj vezi sa radnjama Trivunovića", obrazložila je Gogala.

Suđenje Trivunoviću obnovljeno je 20. juna pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, nakon što je Kantonalni sud u Livnu dva puta osudio optuženog.

Vrhovni sud je 18. aprila ukinuo presudu Kantonalnog suda u Livnu od 1. decembra 2011. godine, kojom je Trivunović bio osuđen na pet godina zatvora, a ranije je ukinuo i presudu ovog suda iz marta prošle godine, kojom je optuženom bilo izrečeno sedam godina zatvora, prenio je Birn.
XS
SM
MD
LG