Dostupni linkovi

Haški sud će u slučaju Hažić saslušati 141 svjedoka


Tužilaštvo Haškog tribunala saslušaće na suđenju, za zločine optuženom bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpske Krajine, Goranu Hadžiću 141 svjedoka, među kojima sedam vještaka, objavljeno je danas u ovom sudu.

Tužilaštvo namjerava da 89 svjedoka ispita u sudnici za šta procjenjuje da će trebati oko 170 sati. Izjave preostalih svjedoka koji su dali iskaze na ranijnim suđenjima u Tribunalu, biće ponuđeni kao dokazi u pisanoj formi.

Listu svjedoka Tužilaštvo je predalo kao povjerljivu, u skladu sa postojećim nalozima o zaštiti njihovih identiteta.

Imena svjedoka koji su pristali da daju iskaz bez zaštitinih mjera tužilac još nije objavio, uz napomenu da oni imaju pravo na privatnost do njihovog svjedočenja, odnosno do prihvatanja izjava u dokaze.

Početak suđenja Hadžiću zakazan je za 16. oktobar. Hadžić je u periodu na koji se odnosi optužnica bio premijer takozvane Srpske Autonomne Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, a zatim predsjednik samoproklamovane Republike Srpske Krajine.

Optužnica ga u 14 tačaka tereti za ubistva, progone, zatvaranje, mučenje, nehumano postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje u Istočnoj Slavoniji od juna 1991. do kraja 1993. godine.
XS
SM
MD
LG