Dostupni linkovi

Crnogorski predsjednik ponovo u posjeti Vatikanu


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović boraviće danas u Vaikanu, gdje će sa predstavnicima Svete Stolice razmijeniti ratifikacione instrumente Temeljnog ugovora, čime će taj dokument stupiti na snagu.

Iz Vujanovićevog kabineta podsjećaju da su Temeljni ugovor potpisli u Vatikanu 24. juna prošle godine premijer Igor Lukšić i državni sekretar Svete Stolice Kardinala Tarcizio Bertoneo.

"Potvrđen je u Skupštini Crne Gore 20. maja ove godine i razmjenom ratifikacionih instrumenata će stupiti na snagu", dodaje se u saopštenju.

Vujanović će se u Vatikanu sastati sa Papom Benediktom XVI, Bertoneom i sa sekretarom za odnose sa državama Mons. Dominikom Mambertiem.

Temeljniim ugovorom između Crne Gore i Svete Stolice reguliše pravni status Katoličke crkve u toj državi.

Ugovorom se priznaje pravo Katoličkoj crkvi da osniva, mijenja, ukida ili priznaje crkvena pravna lica prema odredbama kanonskog prava.

Crna Gora garantuje Katoličkoj crkvi i njenim pravnim i fizičkim licima slobodu komunikacije i održavanje veza sa Svetom Stolicom, sa biskupskim konferencijama, partikularnim crkvama, ustanovama i licima, u državi i inostranstvu.

Katoličkoj crkvi se garantuje sloboda djelovanja i javnog nastupanja, usmenog i pismenog izražavanja, štamparske djetalnosti, osnivanje radio i televizijskih stanica, osnivanja udruženja i ustanova sa ciljem socijalne pomoći i humanitarnog djelovanja.

Crna Gora priznaje Katoličkoj crkvi slobodu vršenja vjerskih obreda. Ugovorom se uređuje način imenovanja i dodjele crkvenih službi, imenovanje, premještaj i smjena biskupa.

Katoličkoj crkvi se priznaje pravo da osniva srednje vjerske škole i obrazovne institucije višeg ranga za školovanje sveštenika i pastoralnih radnika.
XS
SM
MD
LG