Dostupni linkovi

Odluka o Asanžu za 24 sata


Odluka o Džulijanu Asanžu, koji je zatražio politički azil u Ekvadoru, biće doneta u roku od 24 sata, saopštilo je ekvadorsko ministarsko spoljnih poslova. Zamenik ministra inostranih poslova Marko Albuha izjavio je da nacionalna vlada razmatra slučaj osnivača Vikiliksa, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, čekajući da Kito razmotri njegov zahtev.

Francuska agencija navodi da Asanžov potez ne bi trebalo da naiđe na veliko iznenađenje, jer je ekvadorska levičarska vlada ponudila Asanžu boravište 2010. godine u znak "simpatija" posle otkrivanja tajnih američkih dokumenata na sajtu Vikiliksa.

Asanž, koji je prošle sedmice "istrošio" sve legalne opcije u Velikoj Britaniji protiv izručenja Švedskoj, zbog navodnih seksualnh zločina, došao je u ambasadu Ekvadora u utorak i zatražio politički azil, saopštila je ambasada Ekvadora u Londonu.

Ambasada je saopštila da je njegov zahtev prosledjen Kitu, koji ima "obavezu da razmotri sve zahteve za azilom", navodeći da će Asanž ostati u ambasadi pod zaštitom vlade Ekvadora sve dok se ne dobije odgovor na njegov zahtev.

Ambasada Ekvadora je kasnije saopštila da će zatražiti mišljenja Velike Britanije, Švedske i SAD, kako bi bila sigurna da ne krši međunarodni zakon.
XS
SM
MD
LG