Dostupni linkovi

Marko Đurić: Pregovori o Kosovu na što višem nivouSavetnik predsednika Srbije Marko Đurić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorima sa posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom i dodao da bi budući pregovori trebalo da se vode na "što je moguće višem političkom nivou".

"Dakle, da se pregovori ne vode samo o tehničkim, nego i o političkim pitanjima, jer je to pravi put da se približimo rešenju koje zadovoljava naše državne i nacionalne interese", rekao je Đurić za agenciju Beta nakon sastanka sa Kuperom.

Nakon sastanka Predsedništvo je izdalo saopštenje u kojem se navodi da su predstavnici EU pozdravili spremnost srpske strane da se "pregovorima na višem nivou sve zainteresovane strane upuste u rešavanje ključnih problema" na Kosovu.

Đurić je dodao da je cilj današnjih razgovora bio da se domaćini upoznaju sa viđenjem EU dosadašnjih razgovora dve strane i njihovom interpretacijom dosadašnjih dogovora.

Na pitanje da li je posrednik EU doneo neke sporazume koji do sada nisu bili predstavljeni javnosti, savetnik predsednika je kazao da su današnji razgovori "imali veze samo sa do sada postignutim sporazumima i dosadašnjim tokom razgovora Beograda i Prištine".

Upitan da li to znači da nema sporazuma koji nisu predstavljeni javnosti, već samo različitih tumačenja postignutih dogovora, Đurić je naveo da je o toj temi već rekao sve što može u ovom trenutku.

Kuper će se danas popodne sastati i sa šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Stefanovićem, a nakon toga putuje na Kosovo.

Stefanović je kazao da je osnovni problem u tumačenju sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine i da Kuper sada podržava Prištinu iako to nije činio tokom dogovora u Briselu.
XS
SM
MD
LG