Dostupni linkovi

Počeo samit u Riju o očuvanju planete



Generalni sekretar UN Ban Ki Mun otvorio je danas u Rio de Žaneiru samit o održivom razvoju "Rio+20" na kojem se okupilo 86 šefova država i vlada i veliki broj ministara.

Cilj trodnevnog samita jeste da se pronađu načini za očuvanje planete i poboljša život njenih stanovnika, posebno najsiromašnijih.

Ban Ki Mun je rekao da je od Samita o Zemlji 1992. godine "napredak spor". "Imamo drugu šansu", dodao je on i izrazio zadovoljstvo što je juče postignut dogovor o završnom tekstu.

"'Rio+20' nije kraj već početak", kazao je Ban Ki Mun.

Od Samita Zemlje, održanog 1992. takođe u Riju, nove privredne aktivnosti vezane za životnu sredinu su uspostavljene, a solarni paneli koji su iznikli širom planete, među najvidljivijim su primerima "zelene ekonomije" kojoj je posvećena ovogodišnja konferencija.

To je sve više motivisano poskupljenjem nafte i robe što nagoni lidere kompanija da se angažuju na dugoročnom "trajnom razvoju" koji se dugo vremena zasnivao na izjavama o nameri, uz malo efekata.

Konferencija u Riju je osnovana sa ciljem da se lideri zemalja ujedine i definišu putanju održivog razvoja koja će voditi ka budućnosti u kojoj će stanovništvo sveta imati pristojan životni standard, uz očuvanje ekosistema i prirodnih resursa.

Tokom ovog samita UN, u Riju se održava i "Samit naroda" - inicijativa oko 200 ekoloških organizacija i društvenih pokreta iz celog sveta, poput Grinpisa, Pokreta ogorčenih i organizacija žena, mladih.

Očekuje se oko 50.000 ljudi na demonstracijama u centru Rija.
XS
SM
MD
LG