Dostupni linkovi

Stefanović: Pregovore sa Prištinom će voditi predsednik ili premijerŠef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas da će se budući pregovori sa Prištinom voditi na višem političkom nivou i da će ih verovatno predvoditi predsednik ili budući premijer Srbije.

Stefanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je tehnički dijalog sa Prištinom dao vrlo konkretne rezultate, ali da su sada na redu politička pitanja kao što su sever Kosova, zaštita Srba južno od Ibra, status srpskih manastira i crkava i imovina.

On je rekao da je dobro je što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić preuzeo inicijativu po kosovskom pitanju, ali je ocenio da će predsednik morati o tome da se dogovara sa novom Vladom Srbije jer su na redu pitanja koja zahtevaju konsenzus u Beogradu.

Stefanović je danas kritikovao posrednika EU u pregovorima sa Prištinom Roberta Kupera, ocenivši da pojedine sporazume sada tumači onako kako to odgovara Prištini, iako to nije bio slučaj na dogovorima u Briselu.

Stefanović je kazao da pre svega misli na sporazum o regionalnom predstavljanju Prištine i fusnoti koja se uz to koristi.

On je dodao da će danas kasno popodne razgovarati sa Kuperom.
XS
SM
MD
LG