Dostupni linkovi

Grčka dobila novu vladu



Grčki konzervativni lider Antonis Samaras položiće danas zakletvu kao novi premijer Grčke, saopšto je kabinet predsednika Karolosa Papuljasa.

Samaras, čija je Nova demokratija osvojila najviše glasova na izborima u nedelju, formiraće vladu uz podršku socijalističkog PASOK-a i manje stranke Demokratska levica.

Samaras u ovom trenutku razgovara sa Papuljasom, a posle toga će položiti zakletvu.
"Nudimo glas sigurnosti, ne glas tolerancije", rekao je nešto ranije portparol Demokratske levice Gerazimos Georgatos i dodao da je njegova stranka pristala da bude deo vlade, što znači da i ako se ne slažu sa pojedinim zakonom ili nacrtom, neće povući podršku i "srušiti vladu".

Zajedno te tri stranke u parlamentu imaju prednost od 29 mandata i složne su da Grčka ostane u eurozoni. One žele i nove pregovore s MMF-om i EU-om oko finansijske pomoći, ali se razilaze u količini koju trebaju tražiti.

Pozivajući se na grčku televiziju, AFP javlja da će predsednik Narodne banke Grčke verovatno biti novi ministar finansija.

Rapanos je profesor ekonomije na Univerzitetu u Atini i od 2009. godine je bio ne-izvršni predsednik Narodne banke.

On je bio predsednik Saveta ekonomskih savenika u Ministarstvu ekonomije i finansija izmedju 2000. i 2004. - kada se Grčka pridružila zoni evra, a prethodno je bio predsedavajući Helenske organizacije za telekomunikacije (OTE).
XS
SM
MD
LG