Dostupni linkovi

Prese: Evropska unija kao savezna država?Deset ministara spoljnih poslova EU, među njima i šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger, nameravaju da pretvore EU u saveznu državu po uzoru na SAD.
Bečki dnevnik "Prese" tvrdi da ta "Grupa za budućnost“ namerava da transformiše politički sistem u Uniji.

"Grupa za budućnost", koja je inicirana od strane šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea, polazi od aktuelnog političkog sistema u EU, i želi da ga potpuno transformiše.

Šefovi diplomatija Austrije, Belgije, Danske, Italije, Nemačke, Luksemburga, Holandije, Poljske, Portugala i Španije redovno su se sastajali od početka ove godine, a u utorak je "Grupa za budućnost" svoj predlog predstavila predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu, predsedniku Saveta EU Hermanu van Rompeju, i šefom Evropske banke Mario Dragiju, kao i šefu evrozone Žan-Klod Junkeru.

Tako predsednik Evropske komisije treba da dobije na značaju poput premijera jedne vlade, direktnim izborom, što bi omogućilo da samostalno sastavi svoj tim, prenosi "Prese“ dodajući da, pošto bi razvoj novih zakona i njihova primena bile u njegovoj nadležnosti, bi on postao najuticajniji političar Evrope.

Pozivajući se na nacrt dogovora, na osnovu kojeg će biti nastavljeni razgovori, list ukazuje da su izrađene potpuno nove demokratske strukture za EU, koja je model saveznih država slična SAD, sa parlamentarnim sistemom dva doma i direktno izabranim predsednikom EU.

Ovaj model, kako ističe "Prese“, razvlastio bi aktuelno dominirajuće šefova država i vlada i stvorio sistem demokratije za EU, sličan državnom.

Umesto aktuelno moćnog Saveta EU, kao i redovnih sastanaka nacionalnih ministara u Briselu bi, prema predlogu, koji je izrađen sredinom maja u Beču, trebalo da se uspostavi Dom zemalja, koji bi bio ravnopravan Evropskom parlamentu.

Slično kao i u SAD, gde postoje dva doma, i EU bi time dobila novi "parlamentarni balans“, ističe "Prese“. U Austriji je ovaj model već tokom 90-tih godina razvio nekadašnji poslanik Manfred Mautner-Markhof, čiji predlog nije naišao na odobravanje šefa tadašnje austrijske diplomatije Volfganga Šisela, a sada isti biva forsiran od Špindelegera.

U zajedničkom dokumentu ministri ne traže samo veću centralizaciju moći, već i snažnije uključenje nacionalnih parlamenata u proces odluke u EU. Nacionalni parlamenti, kako piše "Prese“, trebalo bi snažnije da sarađuju sa Evropskim parlamentom.
XS
SM
MD
LG