Dostupni linkovi

Mediji: Doktorat rumunskog premijera plagijat


Naučni časopis "Nature" optužuje rumunskog premijera Viktora Pontu da je plagirao veći deo svog doktorskog rada iz 2003.godine.

U članku časopis ukazuje da je imao uvid u rad, i da se više od polovine doktorske disertacije Ponte na 432 strane o Međunardonom krivičnom sudu sastoji od „prekopiranih tekstova”.

U izveštaju se dodaje da je rad objavljen sa manjim izmenama u obliku knjige 2004., i potom i kao osnova jedne knjige 2010. o odgovornosti međunarodnog humanitarnog zakona.

Bivši student Ponte Daniela Koman je imenovana kao ko-autor, navodi "Nature“. Ponta je novinarima rekao da je spreman da se suoči sa svakom vrstom provere i negirao je da je njegov doktorski rad plagijat, smatrajući da se iza optužbi nalaze politički motivi.

On je optužio svog političkog rivala predsednika Trajana Basesuka i njegov tim, ističući da bi oni mogli stajati iza ovih tvrdnji. Ponta i Basesku se bore oko toga ko će predstavljati Rumuniju na sledećem Samitu EU.

Optužbe su usledile mesec dana nakon što je Ponta izjavio da je njegov ministar obrazovanja Ioan Mang podneo ostavku zbog optužbi od strane stranih istraživača da je kopirao naučni dokument o informativnoj tehnologiji. Premijer je bio nateran da se odrekne svog prvog kandidata za mesto ministra obrazovanja pošto je i ona bila optužena za plagijat.

Mađarski predsednik Pal Sšmit podneo je u aprilu ostavku, a nemački ministar odbrane Karl Teodor cu Gutenberg marta prošle godine zbog optužbi da su plagirali naučne radove kojima su stekli fakultetske titule.

Časopis podseća da je Ponta stekao doktorsko zvanje na Univerzitetu u Bukureštu u vreme dok je bio državni sekretar u vladi premijera Adriana Nastasea, koji mu je bio supervizor rada.
XS
SM
MD
LG