Dostupni linkovi

Obama i Putin: U Siriji potrebno pokrenuti politički proces


Predsednik SAD Barak Obama izjavio je u pomnedeljak, posle sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, da je uveren da tenzije između Vašingtona i Moskve mogu da budu prevaziđene.

Dvojica lidera su se složili da je u Siriji potrebno pokrenuti politički proces kako bi se sprečio građanski rat.

"Složili smo se da treba da vidimo prekid nasilja, da je potrebno stvoriti politički proces kako bi se sprečio građanski rat i užasni događaji čiji smo svedoci poslednjih nekoliko sedmica", rekao je Obama, posle dvosatnog razgovora s ruskim kolegom.

Američki predsednik je istakao da su on i Putin obećali da će u rešavanju sirijske krize sarađivati s drugim međunarodnim akterima, uključujući UN, izaslanika za Siriju Kofija Anana i sve uključene strane.

Putin je rekao da su, sa njegove tačke gledišta, on i Obama uspeli da nađu "mnoge sličnosti" kada je u pitanju Sirija.

Dvojica predsednika, koji su se prvi put sastali od kada je Putin u martu ponovo izabran za predsednika Rusije, razgovarali su i o diplomatskim naporima kojima bi se predupredio sukob s Iranom koga deo međunarodne zajednice optužuje da pokušava da napravi nuklearno oružje.

Obama je istakao zajednički pristup Iranu, uveravajući da još "ima vremena i prostora za diplomatsko rešenje" problema iranskog nuklearnog programa. Predsednici SAD i Rusije sastali su se na marginama samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta u meksičkom gradu Los Kabosu.
XS
SM
MD
LG