Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću ponovo odloženo


Sudsko veće Haškog tribunala ponovo je odložilo početak izvođenja dokaza tužilaštva na suđenju optuženiku za genocid i zločine u BiH Ratku Mladiću.

Proces koji je, posle uvodne reči tužilaca održane 16. i 17. maja, trebalo da se nastavi 25. juna, svedočenjem prvih svedoka, odložen je do daljeg, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Razlog novog odlaganja suđenja, kao i pre mesec dana, je neblagovremeno obelodanjivanje dokumenata koje tužilaštvo namerava da koristi na suđenju, a po pravilniku suda mora da dostavi na uvid i optuženom.

Odbrana generala Mladića je prvo 31. maja, a potom i šest dana kasnije, zatražila da saslušanje prvih svedoka bude odgođeno zbog problema u dobijanju dokaza od Tužilaštva.

Suđenje Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počelo je 16. maja izvođenjem uvodne reči optužbe.

Prvobitno je bilo planirano da dokazni postupak optužbe počne 29. maja, ali je sudsko veće prolongiralo taj datum zbog "grešaka Tužilaštva u obelodanjivanju dokaza".
XS
SM
MD
LG