Dostupni linkovi

Starješine udaljene sa dužnosti do završetka istrage o nesreći


Ministar odbrane Dragan Šutanovac do završetka istrage udaljio je sa dužnosti sve starješine u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vježbe "Diplomac 2012" na Pasuljanskim livadama, na kojoj su danas poginula dva kadeta Vojske
Srbije, a ranjeno sedam.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da se još ne zna o koliko se starešina radi i istakao da će biti kažnjeni svi za koje se utvrdi da su načinili propuste koji su doveli do tragičnih posledica.

Pajović je rekao da se nesreća dogodila kada su kadeti našli zaostalu granatu, iako u njihovoj obuci nije bila korišćena bojeva municija. Projektil koji je eksplodirao koristi se u pješadijskim jedinicama za punjenje automatskog bacača granata kalibra 30
milimetara.

"Projektil je vjerovatno zaostao od prethodnih gađanja, a budući da je na njemu nađena rđa, riječ je vjerovatno o ranijem periodu. Ali to je posao istrage", rekao je on.

Pajović je dodao da su starešine u trenutku eksplozije bile pored grupa kadeta, a da su diplomci bili blizu jedni drugima jer su pravili maketu za vježbu. Istraga će utvrditi da li je poginuo kadet koji je našao granatu.

On je naveo da je na Pasuljanskim livadama u trenutku nesreće bilo oko 600 kadeta i starješina, i osoblje za podršku na poligonu.

Inspektorat odbrane, Vojna policija i komisija koju je formirao ministar odbrane, ispituju sve okolnosti današnje nesreće.
XS
SM
MD
LG