Dostupni linkovi

VMA:Niko od povrijeđenih nije životno ugrožen


Načelnik Vojno-medicinske akademije (VMA) brigadni general Marijan Novaković izjavio je danas da sedam kadeta Vojne akademije, povrijeđenih jutros na Pasuljanskim livadama, nisu životno ugroženi.

"Kadet i kadetkinja imaju povrede grudnog koša i oni su kvalitetno zbrinuti u Ćurpiji, a ovdje se nastavlja njihovo liječenje. Drugo dvoje kadeta koji su prebačeni helikopterom na VMA, ima tačkaste povrede od gelera po telu", rekao je Novaković novinarima na VMA, pošto je sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem posjetio povrijeđene.

Novaković je dodao da očekuje dolazak i troje lakše povrijeđenih kadeta, zbrinutih u Ćurpiji. I oni imaju takozvane tačkaste povrede, od gelera.

Ministar Šutanovac je rekao da će istraga pokazati pod kojim okolnostima je došlo do eksplozije i kako je aktivirana zaostala granata jer na tom prostoru nije predviđeno gađanje bojevom municijom.

"Ova obuka je bila jednostavna i nije podrazumevala upotrebu municije i zaštitnih sredstava", rekao je on.

Ministar je rekao da je trebalo da kadeti za par mjeseci postanu oficiri Vojske Srbije.

"To su mladi ljudi koji su imali iskustvo. Biće važno da se rasvetli kako je došlo do eksplozije. Neću insistirati na brzini rasvetljavanja, već na odgovornosti u lancu komande, kako se tako nešto ne bi ponovo desilo", rekao je on.

Šutanovac je dodao da se nesreća nije desila dugi niz godina i najavio da će oni koji su krivi za to snositi odgovornost.

Povrijeđene je posetio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ali nije dao izjavu novinarima.
XS
SM
MD
LG