Dostupni linkovi

Sukob policije i rudara na sjeveru Španije


Španski rudari, koji protestuju zbog smanjenja subvencija sa 300 na 110 miliona eura, sukobili su se sa policijom na sjeveru Španije.

Kako je agneciji AP potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje, u sukobima policije i rudara povrijeđena su četiri policajca i tri novinara. Jedan novinar je pogođen gumenim metkom u prsa zbog čega je prevezen u obližnju bolnicu u gradiću El Sotonu.

Policija je pokušala ukloniti zapaljene gume, koje su rudari postavili kako bi blokirali ceste. Na policijske gumene metke i plin, štrajkači su odgovorili ručno pravljenim zoljama i praćkama.

"Protestovali smo kako bismo spasili naše poslove i onda nas je policija napala. Bili smo primorani braniti se", kaže 39-godišnji Gerardo Cienfuegos, koji kao rudar radi od 16. godine.

Rudari su zabrinuti da će mjere štednje, zbog kojih su prvenstvetno i stupili u štrajk, uništiti tu granu privrede. Čak 4.000 radnih mjesta bit će ukinuto kako bi se smanjila potrošnja. Širom te zemlje štrajkovi ne jenjavaju, a ekonomija Španije je u veoma teškoj situaciji. Trenutna nezaposlenost u državi iznosi 25 posto.

Rudarstvo je bilo sastavni dio ekonomskog razvitka pokrajine Asturije i Leona još iz vremena kad su na ovo područje došli Rimljani.
XS
SM
MD
LG