Dostupni linkovi

Samaras želi nacionalni konsezus odmah


Šef grčke konzervativne Nove demokratije Andonis Samaras izjavio je danas da je neophodno "odmah" postići "nacionalni konsenzus", nakon sastanka sa predsjednikom Karoljosom Papuljasom.

"Svi postavljaju nacionalni konsenzus kao imperativ, mora se odmah riješiti pitanje formiranja vlade", rekao je Samaras koji je na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojio najveći broj glasova, ali ne i većinu potrebnu za samostalno formiranje vlade.

Shodno grčkom ustavu, Papuljas je danas Samarasu povjerio mandat i tri dana za formiranje koalicione vlade.

"Započeću razgovore sa vođama ostalih stranaka...i mislim da će biti dovoljno vremena da to postignem", rekao je lider Nove demokratije.

"Pokušaću da formiram vladu nacionalnog spasa sa strankama koje vjeruju u evropsku orijentaciju zemlje i koje veruju u euro", rekao je lider Nove demokratije u razgovoru sa Papuljasom.

Na jučerašnjim ponovljenim izborima Nova demokratija je osvojila 29,87 odsto glasova, druga je koalicija levice Siriza sa 26,75 odsto, a treći socijalistički PASOK, sa 12,41 odsto.

Jučerašnji izbori ponovljeni su jer nakon prethodnih takođe prijevremenih izbora održanih 6. maja, nije mogla biti uspostavljena poslanička većina, ni izabrana vlada.
XS
SM
MD
LG