Dostupni linkovi

Rusija šalje dva ratna broda u Sirijsku luku


Rusija se sprema da pošalje dva ratna broda sa posadom ka luci Tartus u Siriji, jedinu rusku pomorsku bazu u Mediteranu, izjavio je izvor blizak glavnom štabu ruske ratne
mornarice, prenosi Interfaks.

"Dva velika broda za iskrcavanje 'Nikolaj Filčenkov' i 'Cezar Kunjikov' se spremaju da otplove do sirijske luke Tartus, rekao je neimenovani visoki ruski vojni zvaničnik.

Prema izveštaju Interfaksa na brodovima će biti "značajna" grupa pripadnika ratne mornarice. Isti izvor je ocijenio da je riječ o "izvanrednoj" misiji.

"U slučaju potrebe ta misija će obezbijediti sigurnost ruskih građana i evakuaciju dijela ruske opreme" u luci Tartus, rekao je ruski vojni zvaničnik.

Pomoćnik komandanta ruskih vazdušnih snaga Vladimir Gradusov izjavio je prošlog vikenda da su ruski avioni spremni da pomognu ratnim brodovima ako budu poslati u Siriju.

Prema njegovim rečima, takva akcija bi bila organizovana sa ciljem da se evakuišu ruski državljani iz borbenih zona.

Glavni saveznik sirijskog režima, Rusija još iz sovjetskog doba posjeduje vojnu bazu za snabdijevanje u luci Tartus. Moskva je zajedno sa Kinom u više navrata blokirala rezolucije UN čiji je cilj bila osuda režima u Damasku zbog nasilja nad civilnim stanovništvom.
XS
SM
MD
LG