Dostupni linkovi

EU ministri ukidaju finansijsku blokadu Mađarske


Dvojica neimenovanih diplomata EU izjavili su da će evropski ministri finansija ukinuti finansijske sankcije Mađarskoj, što će Budimpešti ponovo omogućiti korištenje pola milijardi eura.Time će premijer Biktor Orabn biti nagrađen zbog načina na koji je riješio deficit u budžetu.

Ministri finansija EU su u martu blokirali 495 miliona eura u fondovima EU kako bi Budimpešti i ostalim članicama evropskog bloka poručili da je neprihvatljiv neprestan visok budžetski deficit.

Evropska komisija je tokom prošlog mjeseca saopštila da su primijetili da je Mađarska pokazala jedinstven nparedak u smanjenju deficita.

Prema riječima diplomata, ministri finansija sada su spremni da povuku odluku na njihovom sastanku u Luksemburgu krajem sedmice.

"Očekuje se da će biti ukinuta blokada fondova. Nema otpora ovoj odluci među ministrima, a neće ga ni biti nakon odobrenja koje će Evropska komisija dati Mađarskoj", rekao je jedan od diplomata.

Drugi diplomata istakao je da su sve članice saglasne sa odmrzavanjem sredstava Mađarskoj.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo svoju preporuku o ukidanju sankcija iznio nakon što je Brisel poboljšao predviđanja za mađarski fiskalni deficit na 2,7 odsto u 2013. godini što je ispod ograničenja EU od tri odsto.
XS
SM
MD
LG