Dostupni linkovi

Šešelj odbio da iznese odbranu zbog nepoštovanja suda


Vojislav Šešelj optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom ponovo je danas odbio da iznese svoju odbranu u trećem postupku koji je protiv njega pokrenut zbog nepoštovanja suda, tvrdeći da su prekršena njegova procesna prava.

Suđenje je započelo u ponedjeljak, 11. juna, ali je odlukom pretresnog vijeća prekinuto da bi se optuženom dala prilika da odluči da li će iznositi svoju odbranu, uprkos sudskoj odluci da u sudnici bude samo Šešeljev pravni savjetnik Dejan Mirović, a ne i Nemanja Šarović, u svojstvu rukovodioca predmeta.

Vijeće smatra da je proces jednostavan i da nema potrebe da u njemu radi i referent za predmet.

Šešelj je obrazložio da je Šarović bio rukovodilac predmeta na glavnom suđenju i u dva prethodna suđenja za nepoštovanje suda, ali da sekretarijat „sada neće da ga registruje“.

„U glavnom predmetu se izređalo 15 tužilaca, a ja sedim sam. Sad neću da sedim sam, hoću da dođu Mirović i Šarović“, rekao je Šešelj, dodavši da on za njih nije tražio nadoknade za rad, već samo za putne troškove.

Šešelj je poručio da mu je „glavni cilj da pokaže da je sud nelegalan“ i da „niko častan i pošten ne bi pristao da se nađe u ulozi sudija ovog suda“.

Poslije rasprave od oko 15 minuta, predsjedavajući sudija Stefan Treksel zaključio je da je predmet okončan i vijeće se povuklo da donese presudu.

U prvom postupku za nepoštovanje suda Šešelj je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, a u drugom prvostepeno na 18 mjeseci.

Treći postupak je pokrenut zbog odbijanja optuženog da sa svog websajta ukloni četiri knjige čiji je on autor i podneske sudu iz ranijih postupaka u kojima se objelodanjuje identitet zaštićenog svjedoka.

Donošenje presude na glavnom suđenju, prema optužnici za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, očekuje se u martu iduće godine.
XS
SM
MD
LG