Dostupni linkovi

U Francuskoj vode socijalisti


Prema prvim informacijama, francuski socijalisti osvojili su u drugom krugu izbora većinu u parlamentu, javlja "Telegraf".

Oni su, zajedno sa Zelenima, osvojili između 312 i 326 mesta u parlamentu.

U odlučujučem drugom krugu parlamentarnih izbora, sudeći po reakcijama građana, nije bilo neizivesnosti. Većina Francuza veruje da je socijalsitima Fransoa Olanda pobeda zagarantovana.

Izenenađenje će se dogoditi i u desničarskom taboru, pored Unije za narodni pokret bivšeg predsednika Sarkozija, u novi saziv parlamenta ponovo ulaze i ekstremni desničari Nacionalnog fronta Marin Le Pen, čija popularnost raste.

Kandidati koji su u prvom krugu osvojili više od 50 odsto glasova direktno dobijaju mesto u parlamentu. U drugom krugu nadmeću se kandidati koji osvoje više od 12,5 odsto glasova u prvom krugu i pobedjuje ona koji osvoji većinu

U prvom krugu izbora pre nedelju dana izabrano je 36 poslanika koji su u svojoj izbornoj jedinici osvojili više od 50 odsto glasova. U drugi krug izbora ušli su svi kandidati koji su osvojili najmanje 12,5 odsto glasova od ukupnog broja upisanih glasača u svojoj izbornoj jedinici.
XS
SM
MD
LG