Dostupni linkovi

Syriza i Nova demokracija vode na izborima u Grčkoj


Konzervativna Nova Demokracija u maloj je prednosti pred radikalnom lijevom strankom Syrizom na grčkim parlamentarnim izborima, pokazuju rezultati izbornih anketa koje prenosi Reuters.

Prema tim rezultatima Nova demokracija dobija od 27,5 do 30,5 posto glasova, Syriza od 27 do 30 posto a treći su socijalisti (PASOK) sa 10 do 12 posto glasova. Ultranacionalisti iz Zlatne zore prema tim predviđanjima bi na izborima mogli dobiti od 6 do 7,5 posto glasova.

Šef grčke konzervativne stranke Nova demokracija Antonis Samaras obećao je u petak navečer zemlji izlazak iz krize, a ne iz eura u slučaju pobjede njegove stranke na ovim izborima.

Čelnik ljevičarske stranke Syriza 37-godišnji Alexis Tsipras na valu prosvjeda protv mjera štednje uzdigao se iz anonimnosti do ozbiljnog kandidata za preuzimanja vlasti i biračima obećava da će, ako pobijedi na izborima, odbiti uvjete međunarodne pomoći od 130 milijardu eura.

Na izborima u Grčkoj sudjeluje 22 stranaka i koalicija, a za formiranje vlade pobjednička stranka mora dobiti najmanje 151 mandat u parlamentu od 300 mjesta.

Svi europski čelnici i američki predsjednik Barack Obama upozorili su devet milijuna grčkih birača na posljedice njihova izbora za njih same i eurozonu. Biti ili ne biti u eurozoni? To je pitanje, rekao je bivši grčki premijer Lucas Papademos.

U sjedištu Europske unije sa strahom iščekuju rezultati, a analitičari tvrde da je pripremljen i krizni scenarij. Nije isključena ni mogućnost sazivanja hitne konferencije nakon objave izbornih rezultata. Čelnici Unije u to će vrijeme biti u Meksiku na sastanku G20 gdje će se okupiti i ostali svjetski vođe.
XS
SM
MD
LG