Dostupni linkovi

Crna Gora: Vlada prodala svoj udeo u Elektroprivredi


Vlada Crne Gore je prodala italijanskoj kompaniji A2A zajedno svoje i akcije malih akcionara u Elektroprivredi Crne Gore.

Uslov za sklapanje posla bila kupovina akcija malih akcionara u režiji Vlade i sa određenom cenom.

U kupoprodajnom ugovoru između Vlade i A2A za delimičnu dokapitalizaciju EPCG, nema ni centa predviđenih investicija u prvih pet godina.

Jedini novac koji se pominje je 96,24 miliona eura za više od 11 miliona vladinih akcija i isto toliko za dokapitalizaciju.

Utvrđeno je da će profit od poslova Italijana biti sto miliona evra, da će biti ugrađeno 35.000 novih brojila i da će naplata struje biti stopostotna. Dvije godine kasnije, zbog slabijeg rasta cena struje od očekivanog, memorandumom je brisana odredba o visini profita.

Prema ugovoru, četiri člana odbora direktora imenuje Vlada, a "dva ne više od tri" A2A. Za kvorum, kako se navodi, neće biti potrebno prisustvo većine članova borda, a A2A može u svakom trenutku da razriješi izvršnog direktora.

Za bilo koju odluku uprave potrebno je da glasa polovina prisutnih članova borda, ali tako da pravo veta nema Vlada nego Italijani.

Mali akcionari najkasnije 22 dana od potpisivanja ugovora sa Vladom treba da formiraju zajednički račun kako bi prodali svoje akcije po ceni od 8,4 eura, a troškove te blok transakcije snosiće A2A.

Ugovorom je precizirano da će transakcija akcijama malih akcionara EPCG biti obavljena u skladu sa važećim zakonom u Crnoj Gori.

Ugovor o prodaji EPCG italijanskoj kompniji je potpisao član uprave italijanske kompanije A2A Renato Ravaneli, a transakciju su ugovorili primijeri dvije zemlje Milo Đukanović i Silvio Berluskoni, koji su se te godine dva puta sreli - jednom u Crnoj Gori, drugi put u Italiji.
XS
SM
MD
LG