Dostupni linkovi

Logoraši iz Hrvatske traže podršku Nikolića u istrazi i obeležavanju logora u Srbiji


Udruženje pravnika "Vukovar 1991" uputiće zahtev predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da podrži istrage protiv odgovornih za postojanje logora za Hrvate na teritoriji Srbije, kao i da podrži ideju o postavljanju spomen-table na mestu gde je u Stajićevu pored Zrenjanina bio logor.

Predsednik tog udruženja Zoran Šangut rekao je za današnji novosadski "Dnevnik" da će "istina kad-tad izaći na videlo".

To udruženje tvrdi da su u logorima u Stajićevu, Begejcima, Nišu, Sremskoj Mitrovici i u Beogradu činjeni zločini nad državljanima Hrvatske, koje su, tokom 1991. i 1992. godine, zarobili pripadnici
JNA.

Zbog toga su pre nekoliko godina Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih za dešavanja u tim logorima, ali predmet još uvek nije procesuiran.

Hrvatsko državno tužilaštvo je prošle godine ustupilo kolegama u Beogradu optužnicu protiv bivšeg generala JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića, zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška.

Po toj optužnici, u logorima je ubijeno 19 zatvorenika, većem broju su nanete teške povrede sa trajnim fizičkim i psihičkim posledicama, a više žena je silovano i seksualno zlostavljano.

U istrazi protiv Vasiljevića i Živanovića ispitano je više od 250 svedoka, od kojih su većina ratni zarobljenici, a ispitane su i osobe koje su sa hrvatske strane učestvovale u pregovorima i u razmeni
XS
SM
MD
LG