Dostupni linkovi

Novi protesti u Banjoj Luci zbog uništavanja javnih površina


Aktivisti za zaštitu zelene površine u centru Banje Luke, na kojoj je prije tri sedmice počela priprema za izgradnju velikog stambeno-poslovnog objekta, uputili su poruku da neće odustati od okupljanja niti prestati sa šetnjama u znak protesta protiv "betoniranja" tog parka.

Ističu da gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović javno odbija poziv na sastanak s njihovim predstavnicima, a administracija Grada odbija da objelodani dokumentaciju o kupovini zemljišta na kojoj su počele pripreme za izgradnju poslovnog objekta od investitora, preduzeća "Grand trade".

"Pridužite nam se, ovo je više od borbe za park, sutra je, možda, tvoje zemljište na redu", naveli su u javnom proglasu.

Za nedjelju su najavili novo druženje. Nakon okupljanja prošetat će do "Kastela", gdje će biti, kako navode, igraonice za djecu, radionice za izradu transparenata, muzika, "pričaonice" i prikazivanje jednog filma.

U proglasu "Glasa naroda" za spas parka u centru Banje Luke ponovo objašnjavaju i zašto se bune te navode i da je svaki građanski protest, pa tako i ovaj, apriori i politički i takav i treba biti!

"Naše javne površine su svakim danom sve manje, sve je više betona, sve je manje zelenila. Vlast nas ignoriše, kao i naše zahtjeve za dokumentacijom koja mora biti javna. Ovo je naš grad, a ne njihov. Park je naš. Ujedinjeni, borimo se protiv nepravde i sile moćnika...", stoji, između ostalog, u proglasu upućenom medijima.
XS
SM
MD
LG