Dostupni linkovi

UEFA optužila hrvatske navijače za rasizam


Evropska nogometna federacija (UEFA) pokrenula je službenu istragu protiv Hrvatskog nogometnog saveza, nakon optužbi da su hrvatski navijači rasistički vrijeđali napadača Italije Marija Balotellija.

UEFA je saopćila da je hrvatski savez optužen zbog "neprikladnog ponašanja" navijača koji su pjevali rasističke pjesme i pokazivali rasističke simbole tokom utakmice u Poznanu u četvrtak.

Promatrači udruge Nogomet protiv rasizma u Evropi (FARE) prijavili su da hrvatski navijači oponašanjem majmunskih hukanja vrijeđaju tamnopuntog napadača "Azzura".

"Na svakoj utakmici imamo najmanje dvojicu promatrača koji pričaju jezikom navijača na čijoj se tribini nalaze. Tokom susreta naš je promatrač ostao šokiran činjenicom da je velika skupina Hrvata hukanjem vrijeđala Marija Balotellija. To je trajalo cijelu utakmicu i intenzivirano je u trenucima kada je Balotelli napuštao teren", izjavio je za "The Times" izvršni direktor FARE-a Piara Powar.

Optužba protiv hrvatskog saveza podignuta je i zbog baklji zbog kojih je utakmica nakratko prekinuta, kao i banane bačene s dijela stadiona na kojem su bili smješteni hrvatski navijači.

UEFA je saopćila da će disciplinska komisija u utorak odlučivati o ovim optužbama.
XS
SM
MD
LG