Dostupni linkovi

Na gej paradi u Zagrebu bilo 3.000 ljudi


Gej parada u Zagrebu okupila je danas oko tri hiljade ljudi, a u povorci je bila i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Učesnici 11. "Zagreb prajda" počeli su da se okupljaju nešto prije 14.00 časova na Trgu žrtava fašizma, odakle su u 15.00 časova krenuli ulicama centra Zagreba.

Mediji prenose da nije bilo nikakvih incidenata. U povorci su bili homoseksualci koji su se držali za ruke, ali i nekoliko porodica sa djecom. Krajnje odredište povorke je park Zrinjevac, gdje će biti održani govori i koncert, koji se završava u 18.30 časova.

Poruka parade je da nije dovoljno imati samo dvije osobe različitog pola i njihovo biološko potomstvo da bi se moglo govoriti o porodici, te da je ljubav ta koja okuplja i čini jednu zajednicu porodicom, a istopolne, raznopolne, homoseksualne i heteroseksualne zajednice su porodica.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, koja je podržala ovogodišnji "Zagreb prajd", istakla je da je vidljiv napredak u odnosu na prethodni period, te da prije 10 godina učesnici gej parade nisu mogli da prođu Zagrebom.

Uoči "Zagreb prajda" organizatore je primio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a podrška je ranije stigla i od UN.
XS
SM
MD
LG