Dostupni linkovi

Nobelov komitet dočekao Aung San Suu Kyi


Predsjednik Nobelovog komiteta Thorbjoern Jagland dočekao je u subotu u gradskoj vijećnici u Oslu mijanmarsku dobitnicu Nobelove nagrade za mir za 1991. godinu Aung San Suu Kyi i izrazio nadu da će kineski disident Liu Xiaobo, dobitnik za 2010. godinu, doći jednog dana u Oslo.

Više od dvije decenije nakon što je dobila nagradu, "Aung San Suu Kyi je najzad ovdje", kazao je on u govoru koji je održao u čast svjetske ikone demokracije koja je prvi put nakon 24 godine stigla u Evropu, nakon godina provedenih u kućnom pritvoru.

"Nadamo se da Liu Xiaobo neće morati čekati tako dugo kao ona da može doći u Oslo", izjavio je Jagland.

"Čekali smo vas predugo", kazao je predsjednik Nobelovog komiteta i dodao: "Morate biti svjesni da ste u svojoj izolaciji postali moralni lider za cijeli svijet".

Kada je bila u kućnom pritvoru, vojna hunta je dozvolila Suu Kyi da ode u Oslo i primi svoju nagradu, ali je ona više voljela da ostane u Mijanmaru iz straha da se više neće moći vratiti u zemlju.

Jedna prazna stolica simbolično je ostavljena 1991. godine na podijumu, a u njenom odsustvu, njen suprug Britanac Michael Aris i njihova dva sina Alexander i Kim primili su prestižnu nagradu 10. decembra.

"Ima još laureata koji nisu imali mogućnost da dođu u Oslo i prime svoje medalje. Oni su zauzeli mjesta u povijesnim analima", kazao je Jagland aludirajući na Andreja Saharova, Lecha Walesu i Carla von Ossietzkog.
XS
SM
MD
LG