Dostupni linkovi

Posmatračka misija u Siriji suspendovana do daljnjeg


Šef misije UN za stabilizaciju Sirije (USMIS) norveški general Robert Mud rekao je danas da posmatrači prekidaju svoj rad zbog eskalacije nasilja.

"Posmatrači neće obavljati patrole i do daljeg neće biti na svoji pozicijama", navodi se u saopštenju u kojem je general objavio suzpenziju operacija UNSMIS-a.

On je juče održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da sve ukazuje na to da postoji "nedostatak volje" sirijske vlade i opozicije da potraže mirno rješenje. On je naglasio da se nasilje pojačalo u proteklih deset dana zbog čega su nenaoružani posmatrači izloženi značajnom riziku.

Nešto ranije, aktivisti su saopštili da vladine snage bombarduju dijelove Homsa i Damaska.

Organizacija "Sirijska observatorija za ljudska prava saopšštila je da je najmanje sedam osoba ubijeno tokom noći u predgrađu sirijskog glavnog grada Duma, dok je 18 drugih život izgubilo u nasilju u drugim dijelovima zemlje.

Skoro 300 vojnih posmatrača i 112 civilnog osoblja UNSMIS-a stacionirano je u Siriji kako bi provjerili sprovođenje mirovnog plana Specijalnog predstavnika UN i Arapske lige Kofija Anana.

Prema podacima UN, najmanje 10.000 ljudi je poginulo od početka prodemokratskih protesta u martu 2011. godine. Sirijska vlada saopštila je da su "terorističke grupe" ubile 6.143 osobe.
XS
SM
MD
LG