Dostupni linkovi

Više od hiljadu porodica opkoljeno i bombardirano u Homsu


Više od hiljadu porodica opkoljeno je i bombardirano u nekoliko četvrti Homsa, u središnjoj Siriji, izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava i pozvao Ujedinjene nacije da "odmah interveniraju".

"Opservatorij poziva glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da odmah intervenira kako bi se prekinulo neprestano bombardiranje četvrti u Homsu i evakuiralo više od 1.000 opkoljenih porodica, navodi se u saopćenju Opservatorija.

Ova organzacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji poziva UN da intervenira u Homsu, kako bi "evakuirao i zaštitio desetke ranjenih koji su u smrtnoj opasnosti jer nema medicinskog osoblja ni dovoljno lijekova".

U sopćenju se navodi da su opkoljene porodice u "vrlo teškim humanitarnim uvjetima" u četvrtima Halidiji, Karabisu i starim četvrtima Homsa koji je uporište pobune protiv režima predsjednika Bašara el-Asada.

U petak je Opservatorij uputio poziv Crvenom križu i Crvenom polumjesecu da pošalju u Homs hitne medicinske ekipe koje bi "liječile i evakuirale desetke ranjenih".
XS
SM
MD
LG