Dostupni linkovi

Hrvatska: Merčepu pozlilo, suđenje odgođeno do 19.juna


Optuženiku za ratni zločin Tomislavu Merčepu pozlilo je danas tijekom svjedočenja četvrtog svjedoka pa je suđenje protiv njega prekinuto prije nego što je na klupu za svjedoke sjeo Josip Manolić koji je 1991. bio predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Nakon što je Tomislav Merčep rekao da mu je pao mrak na oči, sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majorević je na prijedlog liječnice napravio stanku, a zatim je i odgodio raspravu jer je optuženom izmjeren povišen tlak.

Suđenje se održava u prisutnosti liječnice zbog lošijeg zdravstvenog stanja Merčepa koji je prije nekoliko godina doživio moždani udar.

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljenović danas je posvjedočio da su svi, uključujući i državni vrh, znali za zločine u Pakračkoj Poljani, postojanje Merčepove postrojbe te "da su ga neki ljudi slušali i pratili".

Merčep, koji se tereti da je kao zapovjednik rezrvne jedinice MUP-a odgovoran za ubojstva i zlostavljanja srpskih civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja 1991. na suđenje dolazi iz zatvorske bolnice.

Nastavk sudjenja je planiran za 19.jun.
XS
SM
MD
LG