Dostupni linkovi

Kusturica ruši staru trebinjsku tvrđavu zbog kamena za Andrićgrad


Režiser Emir Kusturica je, za potrebe projekta “Andrićgrad” koji je u njegovom većinskom privatnom vlasništvu, uništio kuturno istorijski spomenik BiH – kulu “Petrinja” iznad Trebinja, kako bi taj kamen iskoristio za gradnju u Višegradu, što je izazvalo revolt Trebinjaca koji su se juče okupili i autima sprečili odvoženje kamenja sa tvrđave stare više od jednog veka.

Kako piše portal buka.com, nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica je srušio i austro-ugarsko utvrđenje Petrinja iznad Trebinja.

Bager je uništio podzidu i prednju stranu tvrđave, a dvadesetak građana blokiralo je automobilima kamion i put, kako bi spriječili da se kamen preveze do Višegrada.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk je pokušao da pojasni okupljenim građanima situaciju i priznao kako je znao za ceo projekat, ali da je bio uveren da je u pitanju “loše stanje tvrđave”.

"Ja sam ranije u više navrata odbio prijedloge Emira Kusturice, koji je tražio da mu se dozvoli rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih željezničkih stanica i drugih objekata. Nedavno dok sam bio u Beogradu, ponovo me je zvao Kusturica i pitao da li može da uzme kamenje sa neke porušene tvrđave, za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je od ranije srušena. Ja sam mu rekao da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije. Saznao sam od mojih saradnika da su se nezadovoljni građani okupili, ja ih u potpunosti razumijem i naredio sam da se obustavi rušenje do daljnjeg. Ja sam pomislio da je tvrđava u lošem stanju, ali sada vidim da nije bilo tako", rekao je Ćuk.

Građani su najavili da će se i dalje okupljati na uzvišenjima oko Trebinja.

O cijelom slučaju već je obaviještena i Ambasada Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, piše portal 6yka.com.
XS
SM
MD
LG