Dostupni linkovi

Anketa u Francuskoj: Socijalisti će dobiti parlamentarne izbore


Francuska Socijalistička partija osvojiće natpolovičnu većinu glasova na parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju, što bi moglo predsjednika Francoisa Hollandea poštedjeti potrebe da traži podršku krajnje ljevice koja je neprijateljski nastrojena prema evropskim integracijama, pokazali su rezultati ankete objavljene u četvrtak.

Rezultati ankete agencije za istraživanje javnog mnijenja The Opinion Way pokazali su da će Hollandeov socijalistički blok osvojiti između 295 i 330 mjesta u Narodnoj skupštini koja broji 577 poslanika, u drugom i posljednjem krugu glasanja, prenosi Reuters.

Sudeći po prvim rezultatima prvog kruga glasanja prošle nedjelje socijalisti su osvojili između 283 i 329 mjesta u parlamentu, nedovoljno za osvajanje većine u parlamentu.

To bi prinudilo socijaliste da se oslone na podršku Zelenih ili tvrdolinijaškog Ljevičarskog fronta, ili obje stranke, kada se bude glasalo o usvajnju zakona.

Hollande, koji je preuzeo vlast sredinom maja nakon što je pobjedio Nicolasa Sarkozyja na predsjedničkim izborima, mora biti siguran u uvjerljivu većinu u parlamentu dok se priprema da predvodi zemlju u suočavanju s novom dužničkom krizom u eurozoni.
XS
SM
MD
LG