Dostupni linkovi

Cijene nafte ispod 97 dolara


Cijene nafte skliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod 97 dolara, jer ulagači zaziru od većih kupovina uoči sastanka članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i novih parlamentarnih izbora u Grčkoj.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu smanjila se 19 centi, na 96,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 82,79 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci očekuju smjernice o proizvodnoj politici članica OPEC-a, jer mnogi smatraju da je tržište prezasićeno. Rezultati grčkih parlamentarnih izbora trebalo bi da razjasne hoće li ta zemlja ostati u eurozoni.

Ako na izborima pobijede stranke koje se protive mjerama štednje iz međunarodnog paketa pomoći za Grčku, očekuje da će se povećati vjerovatnoća da Grčka bude izbačena iz eurozone ili da sama odluči da ode.

To bi moglo pogoršati recesiju u ostalim ugroženim zemljama Evropske unije (EU), poput Španije i Italije, i uticati na evropske ključne trgovinske partnere, pogađajući potražnju za naftom.
XS
SM
MD
LG