Dostupni linkovi

Obama nagradio Pereza "Medaljom slobode"


Predsjednik SAD-a Barack Obama dodijelio je na svečanoj ceremoniji u Bijeloj kući najveće civilno priznanje „Medalju slobode“ izraelskom predsjedniku Šimonu Perezu.

Perez je odabran da primi ovo priznanje među 13 drugih uglednih zvaničnika.

U govoru na ceremoniji Obama je izjavio da je veoma sretan što ima mnogo saveznika u cijelom svijetu, a da je njihov najjači i najveći prijateljski saveznik Izrael.

„Povjerenje u državu Izrael ne treba ni komentarisati. Naše međusobne veze su neraskidive“, izjavio je Obama, a Pereza je nazvao „borcem za mir“.

Perez, koji je u Izraelu dva puta obnašao funkciju premijera i 1994. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, pohvalio je način vođenja politike predsjednika Obame i njegov odnos prema Izraelu.

„Dali ste nam svoju riječ trajnog prijateljstva. Za vas je od svete važnosti sigurnost Izraela. Riječ koju ste nam dali vi ste i održali. Vi ste pravi lider koji se bori za mir“, izjavio je Perez.

Kada se u govoru dotakao teme Irana, Perez je izjavio kako Iran nije neprijatelj Izraela, nego da opasnost predstavlja samo trenutna vlast u toj zemlji.

„Prijetnji Irana treba stati ukraj što prije“, dodao je Perez, javila je agencija Anadolija.

Perez je izjavio da su Palestinci najbliže komšije Izraelu i da vjeruje da mogu postati i najbolji prijatelji.
XS
SM
MD
LG