Dostupni linkovi

Pala inflacija u zemljama eurozone


Godišnja stopa inflacije u zemljama evrozone u maju pala je sa 2,6 na 2,4 odsto u odnosu na april, pokazuju rezultati istraživanja koje je danas objavila zvanična agencija za statistiku Evropske unije “Eurostat”.

Na mjesečnom nivou potrošačka korpa u 17 zemalja eurozone jeftinija je za 0,1 odsto. Inflacija u 27 zemalja članica Evropske unije na godišnjem nivou niža je za 0,1 odsto, dok se na mjesečnom nivou nije mijenjala.

U odnosu na isti period prošle godine, potrošačke cijene u zemljama eurozone niže su za 0,3 odsto, dok je inflacija u svim zemljama EU pala za 0,5 poena.

Najnižu stopu inflacije na godišnjem nivou bilježe Grčka i Švedska sa po 0,9 odsto, a najvišu Mađarska 5,4 odsto, zatim Estonija 4,1 odsto, te Kipar i Malta sa po 3,7 odsto.

Porastu cijena najviše su doprinijele više cijene alkoholnih pića i duvanskih proizvoda za 4,7 odsto, troškova stanovanja za četiri odsto i prevoza za 3,7 odsto.

Pojeftinili su mobilna telefonija i internet za 0,19 odsto, a pale su i cijene automobila, bijele tehnike, te audio i video opreme, pokazuje istraživanje "Eurostata".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG