Dostupni linkovi

Volfgang Petrič:Bosna je žrtva evropskih podjela


Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, austrijski diplomata Vofgang Petrič u intervjuu za agenciju Anadolija izrazio je zabrinutost za budućnost Bosne i Hercegovine.

Petrič je rekao kako ne vjeruje da će se desiti novi rat na Balkanu, ali smatra da bi siromaštvo ljude u Bosni i Hercegovini moglo dići na pobunu.

„Vi uvijek u Bosni imate potencijal za sukobe, ali mislim da je od vojnog konflikta za Bosnu opasnija ekonomska propast, to što ljudi gube nadu za bolji život. Nezaposlenost se ne smanjuje, ekonomska i socijalna slika su tako mračne. Jasno je da imamo krizu širom Evropske unije, a to se najviše reflektira na slabe zemlje kao što je Bosna i Hercegovina“.

Petrič je naglasio kako Balkan već godinama nije u fokusu evropskih čelnika, koji se bave svojim problemima, i poručio da to može biti vrlo opasno. Članstvo BiH u NATO-u je strateški važno, ali neće riješiti ključne probleme, istakao je Petrič.

„Sigurnosna situacija je loša. Ključna korist koji bi BiH dobila ulaskom u NATO je uzajamna pomoć zemalja. Bosanci bi znali da Evropa i Amerika brinu o sigurnosti njihove zemlje. Amerika i Evropa ne bi dozvolili da potencijalni sukobi prerastu u vojni konflikt. Međutim, vojna pomoć NATO-a neće puno koristiti ako se hitno ne uradi nešto na razvoju ekonomije. EU mora Bosnu tretirati krajnje ozbiljno. Kako je važno Sarajevu, tako mora biti važno i Briselu, da od Bosne napravi uspješnu priču“, istakao je Petrič.
XS
SM
MD
LG