Dostupni linkovi

Lukšić u posjeti Mađarskoj


Predsjednik crnogorske Vlade Igor Lukšić, boravi u dvodnevnoj, prvoj zvaničnoj posjeti Mađarskoj na poziv premijera te zemlje Viktora Orbana.

Iz premijerovog kabineta je saopšteno da će Lukšić i Orban potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju unaprijeđenog partnerstva između vlada Crne Gore i Mađarske, a planirani su susreti sa predsjednikom Mađarske Janošem Aderom, kao i predstavnicima mađarskih kompanija koje ulažu ili su zainteresovane za ulaganje u Crnu Goru.

„Posjeta premijera Lukšića potvrda je dobrih i prijateljskih odnosa dvije države i dodatan impuls za produbljivanje saradnje sa Mađarskom koja je jedna od najznačajnih ekonomskih i spoljnopolitičkih partnera Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, susreti sa visokim zvaničnicima prilika su za dodatno produbljivanje bilateralne saradnje u oblastima od obostranog značaja, uključujući saradnju i transfer iskustava mađarskih eksperata u samom pregovaračkom procesu, mogućnost jačanja ekonomske i trgovinske razmjene, kao i saradnje u oblasti odbrane, turizma, transporta i komunikacija.

„Imajući u vidu da je Mađarska država koja podržava ubrzani proces evropskih i evroatlantskih integracija, posjeta će biti prilika i za razmjenu stavova po pitanju aktuelnih dešavanja u regionu i njegove evropske i evro-atlantske perspektive“, saopšteno je iz Vlade.
XS
SM
MD
LG