Dostupni linkovi

BIH:Utvrđuje se identitet 40 emigranata


Emigranti koji su juče pronađeni u šumi na Manjači nalaze se u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu i u toku je utvrđivanje njihovog stvarnog identiteta, a provjeravaju se i informacije da li se vodi postupak azila u Srbiji, potvrđeno je Srni iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva bezbjednosti BiH.

"U toku je utvrđivanje stvarnog identiteta 40 emigranata, jer je dosadašnji zasnovan na njihovim izjavama, pošto kod sebe nisu imali nikakva dokumenta", rekla je Službe Sanja Škuletić, dodajući da emigranti tvrde da su iz Avganistana, Somalije, Alžira i Palestine.

Ona je navela da je juče u šumi kod mjesta Kola na Manjači pronađeno prvo 38 emigranata, a nakon toga još dva.

Među 40 pronađenih emigranata, 14 je maloljetnika.

Srna nezvanično saznaje da je među emigrantima i beba od tri mjeseca koja je rođena u azilantskom centru u Banji Koviljači u Srbiji.

Škuletićeva kaže da su emigranti tokom razgovora sa inspektorima Službe za poslove sa strancima rekli da su u BiH došli iz Srbije i da su tamo registrovani u postupku azila.

"Ukoliko se u predstojećoj istražnoj fazi njihove tvrdnje ispostave tačnim, cijela grupa biće vraćena u Srbiju po osnovu Sporazuma o readmisiji", naglasila je Škuletićeva.

Ona je pojasnila da će emigranti u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu ostati dok se ne utvrdi njihov identitet i da li se vodi postupak azila u Srbiji.
XS
SM
MD
LG