Dostupni linkovi

Lavrov na regionalnoj konferenciji u Kabulu


Rusija će nastaviti da podržava regionalnu saradnju kako bi u Avganistanu bili realizovali važni socijalno-ekonomski projekti, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na regionalnoj konferenciji o Avganistanu, koja se danas održava u Kabulu.

"Ostaćemo otvoreni za partnerstvo sa svim zainteresovanim državama kako bi se u Avganistanu realizovali svi važni socijalno-ekonomski projekti", naglasio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je dodao da su među tim projektima i rekonstrukcija tunela u Salangu, fabrika mineralnog đubriva i termocentrale u Mazar-i-Šarifu, kao i izgradnja hidrocentrale.

"Dok se očekuje da ostali potencijalni donatori budu spremni, Rusija je spremna da uloži 500 miliona dolara u projekat CASA-1000 za izgradnju električne mreže koja će povezati cio centralni sa južnim dijelom Azije, a učestvovaće i u izgradnji gasovoda TAPI", dodao je šef ruske diplomatije.

Projekat CASA-1000(centralna Azija - južna Azija) trebalo bi da uspostavi dopremanje struje iz Krigizije i Tadžikistana ka Avganistanu i Pakistanu.

Na inicijativu Turkmenistana i Pakistana 1995. godine nastao je projekat TAPI (Turkmenistan-Avgansitan-Pakistan-Indija).

Vlade četiri države potpisale su 2002. godine sporazum o izgradnji gasovoda dužine 1.700 kilometra, koji bi trebalo da snabdijeva Pakistan, Indiju i Avganistan gasom iz Turkmenistana.

Međutim, vojna akcija NATO u Avganistanu spriječila je realizaciju projekta, čija je vrijednost između četiri i sedam milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG