Dostupni linkovi

Aung San Su Ći doputovala u Ženevu


Liderka mjanmarske opozicije Aung San Su Ći došla je jutros u zgradu UN u Ženevi u okviru prve posjete Evropi.

Su Ći koja je sinoć doputovala u Ženevu, u zgradi UN dočekao je generalni direktor Međunarodne organizacije rada Huan Somavia kao i veliki broj novinara.

Mjanmarska opozicionarka i dobitnica Nobelove nagrade za mir pojavila se nasmiješena, u tradicionalnoj odjeći i sa crvenim i bijelim cvijećem u kosi. Ona je pozdravila grupu mladih iz Mjanmara koji su bili među brojnim novinarima.

Su Ći je održala govor na generalnoj skupštini Međunarodne organizacije rada gdje je posebnu pažnja skrenuti na prisilni rad u Mjanmaru čije su se vlasti obavezale da će ga iskoreniti do 2015. godine.

U znak dobre volje, ta organizacija je uoči dolaska Su Ći ukinula sankcije Mjanmaru koje je uvela 1999. godine zbog prisilnog rada.

Su Ći će nakon ženeve posetiti glavni grad Švajcarske, Bern, gdje će razgovarati sa šefom diplomatije Didijeom Birkalterom, a potom i sa predsjednicom Švajcarske Evelin Vidmer-Šlumf.

Sjutra, nakon posjete Švajcarskom parlamentu, Su Ći će sa četvoročlanom delegacijom otputovati u Oslo gdje će održati govor povodom Nobelove nagrade za mir koja joj je dodijeljena još 1991. godine.

Su Ći je u poslednje dvije decenije provela više od 15 godina u kućnom pritvoru zbog zalaganja za slobodu i demokratizaciju Mjanmara.
XS
SM
MD
LG