Dostupni linkovi

Merkel:Političke integracije neophodne


Evropa mora da nastavi proces jačanja političkih integracija bez obzira na težinu tog zadatka, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Danas imamo zadatak da nadoknadimo ono što nije urađeno kada je stvoren euro i da okončamo opasne krugove novog zaduživanja i nepoštovanja pravila", rekla je njemačka kancelarka u govoru u parlamentu.

Ona je dodala da "zna da je to mukotrpno, bolno i iscrpljujuće" i da je riječ o "herkulovskom zadatku", ali je naglasila da je on "neizbježan".

Kancelarka je rekla da će evropska dužnička kriza vjerovatno dominirati samitom 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja u Meksiku ovog vikenda i da će sve oči biti uprte u Njemačku.

"Moramo se oduprijeti iskušenjima da finansiramo rast kroz novo zaduživanje", ponovila je Merkelova svoj stav.

Akcije na evropskim berzama danas su oslabile, pošto su investitori postali oprezni nakon što je agencija za kreditne rejtinge Fitch ponovo umanjila status Španije i uoči prodaje italijanskih hartija od vrijednosti tokom dana, te izbora u Grčkoj tokom vikenda.

Indeks FTSEurofist 300 oslabio je za 0,2 odsto, na 984,89 poena, poslije jučerašnjeg pada za 0,3 odsto usljed bojazni za stanje globalne ekonomije i dužničke krize u eurozoni.

Francuska će ostvariti cilj smanjenja javnog deficita u skladu sa ograničenjem od tri odsto društvenog proizvoda u 2013. godini bez preduzimanja obimnih mjera štednje, saopštio je francuski ministar finansija Pjer Moskovici.

On je dodao da će se budžet za 2012. godinu, čiji će se prijedlog naći pred parlamentom početkom jula, fokusirati na povećanje prihoda kroz veće poreze i uštede u državnim troškovima.

"Francuska se obavezala pred svojim partnerima da će umanjiti deficit na 4,5 odsto u 2012. godini i tri odsto u 2013. godini. Apsolutno možemo da ostvarimo ove ciljeve bez mjera štednje", rekao je Moskovici.
XS
SM
MD
LG