Dostupni linkovi

Gajtner podržava stav Njemačke o krizi u eurozoni


Američki ministar finansija Timoti Gajtner (Timothy Geithner) ocijenio je jako razumnim stav Njemačke o rješavanju krize u eurozoni.

"Mislim da nije pravedno smatrati Njemačku jedinim izvorom problema u ovom trenutku", rekao je Gajtner u raspravi u Vašingtonu.

Njemačka, kako je dodao, govori da je, da bi funkcionisala monetarna unija, spremna da preuzme značajnu obvezu u pogledu sredstava kako bi podržala opšte napore. prenosi Biznis.ba.

"Ali da bi to uspjelo, potrebna je podrška reformama i institucionalne promjene. To je razuman stav", kazao je Gajtner. "Možete se ne slagati oko mnogo elemenata strategije i načina na koji se ona razvija ali potrebne su trajne reforme s nepovratnim institucionalnim promjenama".

Berlin odbija da iskoristi svoj manevarski prostor u budžetu kako bi pomogao eurozoni dok njene članice ne sprovedu reforme kako bi poboljšale konkurentnost i javne finansije.

Gajtner je pozvao Evropljane da se dogovore oko konkretnih mjera.

"Kako se približava sastanak G20 i samit EU, svijet okreće pogled prema Njemačkoj i drugim velikim činiocima očekujući da pojasne opšte ciljeve bankarske unije, zaštitnog zida za države koje sprovode reforme i pitanje rasta", rekao je Gajtner.
XS
SM
MD
LG