Dostupni linkovi

Hrvatska: Udruge traže odustajanje od projekata Ombla i Plomin


Najava prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da će se nastaviti projekti hidroelektrana Ombla i Plomin, iako su tri od četiri izvještaja revizora dala negativno mišljenje, zelenim udrugama je - znak za uzbunu.

"Još jednom tražimo od Vlade RH da odustane od realizacije visokorizičnog projekta HE Ombla. S obzirom na to da su čak 3 od 4 stručnjaka koji su radili reviziju Studije utjecaja na okoliš zaključili da Studiju treba odbaciti, smatramo kako Vlada mora poslušati mišljenje građana i neovisne struke. Ako Vlada donese političku odluku o prihvatljivosti projekta Ombla, to će ići u prilog tvrdnjama da je Mireli Holy podmetnuta afera samo kako bi podnijela ostavku", poručuje Zelena akcija.

Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner pita se hoće li Hrvatska počivati na paušalnim ocjenama čovjeka koji sve više sliči na Zdravka Mamića ili na znanosti i mudrim odlukama koje će biti donesene demokratskim procesima. Naglasio je kako su od četiri revizije Studije utjecaja na okoliš za HE Ombla, tri jasno pokazale da postoji problem s projektom, dok je četvrta, kako je rekao, od osobe koja je radila primarnu studiju za taj projekt prije 13 godina.

Ivo Lučić iz Inicijative Srđ je naš kazao je kako se studijom, napravljenom prije 13 godina, vrhunsku nenadmašnu sliku hrvatskog krša u svijetu zapravo svodi na apetite ljudi koji se iz tehničkog aspekta bave nekakvim mogućim razvojima. Upozorio je na to da Ombla pripada području koje je najbogatije podzemnom faunom na svijetu.

Dr. Vladimir Lay, sociolog s Instituta Ivo Pilar i član Foruma za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode, ustvrdio je kako je u Planu 21 Kukuriku koalicija rekla što misli o HE Ombla, odnosno navela kako su studije pokazale da taj projekt nije ni ekonomski racionalan ni ekološki prihvatljiv. Premijeru Milanoviću poručio je da posluša znanost i preporučio da se konzultira i s resornim ministrom.
XS
SM
MD
LG