Dostupni linkovi

Nikolić u Briselu, EU nezadovoljna izjavamaNovi predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas putuje u Brisel, gde će ga primiti najviši evropski zvaničnici.

Zvaničnici u EU preneli su agenciji Beta da se od Nikolića očekuje da jasno potvrdi da će nastaviti politiku koja Srbiju vodi ka članstvu u EU, uz uvažavanje svih bitnih evropskih načela

Ti zvaničnici su istakli da će Nikolićevi sagovornici, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, posebno želeti da čuju šta će novi predsednik učiniti da Srbija ispuni uslove za početak pregovora o članstvu s EU.

Upitani da prokomentarišu eventualnu štetu koju su izazvale Nikolićeve izjave o Vukovaru i Srebrenici, evropski diplomati kažu da u Briselu "ne cijene političare prema izjavama nego prema djelima".

Stav da u Srebrenici nije bilo genocida je za EU neprihvatljiv, to smo već rekli i to ćemo ponoviti, ali smatramo da se sada treba okrenuti budućnosti, rečeno je Tanjugu, uz napomenu da "predstoji još mnogo posla".

Na Nikolićevu posjetu u četvrtak Bruxellesu kratko se osvrnuo i britanski diplomata Robert Cooper, glavni posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine. Cooper je u srijedu tokom tribine o Kosovu ponovio da je Nikolićev stav o Srebrenici neprihvatljiv, ali da to ne predstavlja problem za dalju saradnju.

Evropski diplomatski izvori i krugovi u Evropskom parlamentu su ocenili da su izbori u Srbiji i velika neizvesnost zbog Grčke uticali na to da se sad prilike na Balkanu u celini doživljavaju kao "veoma krhke".

Čeka se, kako je rečeno, na to hoće li biti formirana snažna srpska vlada, koja jedino može zajamčiti održanje politike usmerene na članstvo u EU.

Zvaničnici EU su podvukli da će, imajući u vidu da je Evropski savet kao ključni prioritet u tom cilju postavio "opipljivo i trajno poboljšanje odnosa s Prištinom", Nikoliću u Briselu biti predočeno da će od velike važnosti biti da se nastavi dijalog Beograda s Kosovom.
XS
SM
MD
LG