Dostupni linkovi

Uspješan rad Komisije za nestala lica u BIH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima rada Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) u procesu traženja i identifikacije nestalih.

„To je domen koji je vrlo težak i bolan za ovu zemlju. Više od 70 odsto identifikovanih žrtava je rezultat koji pokazuje da je rad ICMP-a bio vrlo uspješan“, rekao je Bevanda danas u Sarajevu na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom ICMP-a, koju je predvodio predsjedavajući komisije Tomas Miler.

Bevanda je rekao da je na sastanku razgovarano i o problemima i mogućunostima kako nastaviti aktivnosti i dovršiti proces traženja nestalih, te kako provesti Zakon o nestalim licima koji je donesen prije osam godina, a koji, nažalost, do danas nije proveden.

„Vijeće ministara BiH je zadužio je resorno ministarstvo da pripremi sve moguće podloge kako bi mogli donijeti odluke i rješenja koji bi omogućili da ova plemenita misija bude nastavljena, jer obaveza svih nas je da žrtave budu pronađene“, naglasio je Bavanda i izrazio zahvalnost delegaciji ICMP-a na dosadašnjem radu.

Predsjedavajući ICMP-a Miler rekao je da je ICMP ponosan na svoj rad i pomoć koju pruža još od kada je osnovan, 1996. godine.

Navodeći da ICMP u procesu traženja nestalih nije radio sam, te da je sarađivao sa porodicama nestalih, Vijećm ministara BiH i sa udruženjima civilnog društva, Miler je naglasio da je zahvaljujući toj saradnji do sada identifikovano više od 70 odsto nestalih lica od ukupnog broja evidentiranih.
XS
SM
MD
LG