Dostupni linkovi

Sirija:Pobunjenici se povukli iz El Hefe


Sirijski pobunjenici povukli su se u srijedu iz opkoljenog grada El-Hefe i obližnjih sela koji su pod intenzivnim granatiranjem režimskih snaga.

"Pobunjenici su se povukli iz El-Hefe i ostatka regije pred zoru da bi poštedjeli živote stanovnika koji trpe žestoka granatiranja", rekao je Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

U saopštenju je pobunjeničko vojno vijeće Slobodne sirijske armije opisalo povlačenje kao taktički potez "da se izbjegne masakr nad lokalnim stanovništvom El-Hefe od režimskih snaga".

Pobunjenici su također evakuirali "ranjene, mučenike, žene i djecu" iz područja, javio je AP.

El-Hefa i obližnja sela bili su podvrgnuti zračnim, tenkovskim i raketnim bombardovanjima te opkoljavanju područja.Opisavši područje kao "zonu katastrofe", pobunjenici su se zakleli da će se nastaviti boriti.

UN i opozicioni aktivisti izrazili su strah da bi moglo doći do masakra u El-Hefi ako provladine snage uđu u većinski sunitski grad, udaljen samo oko 16 kilometara od većinski alavitskog grada predsjednika Asada, Kardaha.

UN-ovi posmatrači su napadnuti u selu u blizini El-Hefe u utorak nakon što su pristalice režima opkolile njihovo vozilo dok su oni pokušavali doći do El-Hefe.

U srijedu su dva civila ubijena u obližnjoj kurdskoj planinskoj regiji u blizini granice s Turskom.
XS
SM
MD
LG