Dostupni linkovi

"Duhovi" grupa koja Bašara al-Asada drže na vlasti


Medije su preplavile fotografije "Duhova" odreda smrti koji Bašara al-Asada drže na vlasti u Siriji. Članovi odreda imaju istetoviran lik predsjednika, a optužu ih da lutaju po Siriji i ubijaju žene i djecu tako što ih kolju, ili pucaju u njih sa male udaljenosti.

Opremljeni su mačetama i kalašnjikovima, a zadatak im je da obavljaju prljave vladine poslove, kako bi zvaničnici i dalje mogli izjavljivati da država i vojska ne stoje iza svih ubistava.

"Nije ih strah koristiti silu, nasilje, oružje, reketiranje i ucjene. Vlada može ostati čista i tvrditi da oni ne stoje iza toga, već kojekakve bande", kazao je Amar Kurabi iz Nacionalne organizacije za ljudska prava.

U Siriji su poznati pod nazivom "Šabiha", a u borbu idu u maskirnim pantalonama i crnim majicama. Njihov način borbe se bazira na brzom čišćenju terena, nakon što armija prekine granatiranje."Njihova misija je terorisanje civila i provođenje etničkog čišćenja", kazao je neimenovani izvor.

Smatraju se odgovornim za masakr nad 108 civila u Huli prije dvije sedmice, 12 radnika u Kusajru i 78 stanovnika sela Kubair prošle sedmice.

Dr. Mousab Azavi, koji iz Londona vodi Sirijsku mrežu za ljudska prava, se u Latakiji brinuo za nekoliko pripadnika "Šabiha".

"Oni su kao čudovišta. Imaju ogromne mišiće i brade. Koriste steroide. Morao sam s njima razgovarati kao sa djecom, jer nisu previše inteligentni. Zbog toga i jesu toliko strašni – kombinacija snage i slijepog vjerovanja režimu je veoma opasna", kazao je Azavi.

Fotografije pripadnika odreda smrti su se pojavile nakon što je Vilijam Hejg, britanski ministar vanjskih poslova, izjavio da bi morao poslati vojsku u Siriju, ukoliko zemlju zahvati rat.

"Razlog zbog kojeg ništa ne isključujem je taj što ne znamo kako će se situacija odvijati u budućnosti i koliko loše će postati. Analogija se sve manje povlači sa Libijom iz prošle godine, a sve više sa ratom u Bosni 1990.-ih godina", rekao je Hejg.
Još je dodao i da je Sirija na rubu sektaškog rata, gdje stanovnici susjednih sela napadaju i ubijaju jedni druge.
XS
SM
MD
LG