Dostupni linkovi

Lukšić nema informacije o protivljenju nekih članica EU


Premijer Crne Gore Igor Lukšić rekao je da nema informaciju da su neke od zemalja članica Evropske unije (EU) protiv otvaranja pregovora sa Crnom Gorom, navodeći da je optimista i da očekuje pozitivnu odluku krajem juna.

Prema navodima više diplomatskih izvora u Briselu i Podgorici, Švedska, Holandija i Francuska protive se otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, iako je Evropska komisija (EK) u proljećnom izvještaju ocijenila da je Crna Gora napravila napredak koji joj omogućava da se popne stepen više na putu ka EU.

Lukšić je, odgovarajući na pitanje novinara da li ima informacije da su neke zemlje članice EU protiv otvaranja pregovora, rekao da nema takvih informacija.

„Ono što imam kao relevantnu informaciju je nešto što svi znamo, da je EK uradila izvještaj i predložila državama članicama otvaranje pregovora, kao i u oktobru, s tim što je u međuvremenu naglasila šta smo to dodatno uradili i da je bilans rezultata u svakoj oblasti poboljšan“, kazao je on.

Njemu se, kako je dodao, u tom smislu čini da nema nijedne prepreke koja bi značila da bilo ko treba da ima rezervu u pogledu otvaranja pregovora. „To je stav EK, a šta će biti stav Savjeta, na državama članicama je da se izjasne. Što se nas tiče, sa jednakom posvećenošću ćemo se baviti evropskom integracijom u svakom slučaju“.

On je, kako je dodao, ipak optimista da će Crna Gora 29. juna početi pregovore sa EU, i da će imati pozitvan scenario u kom će proces integracija da se nastavi, kao i da će otvaranje pregovora sa Crnom Gorom po novom modelu biti snažno ohrabrenje i drugim zemljama da nastave sa reformama.

Lukšić je rekao da u krajnjem, kad se sagleda bilans rezultata, očekuje pozitivnu odluku.
XS
SM
MD
LG