Dostupni linkovi

Širom Crne Gore peticija protiv zakona o taksama


U gradovima širom Crne Gore danas je počelo potpisivanje peticije kojom se od Ustavnog suda traži da "obori zakon" o taksama na električna brojila, SIM kartice i
kablovske priključke.

Inicijator peticije je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja ocjenjuje da su dodatni porezi od po euro "vrsta reketa", jer su mobilni operateri, snabdjevač električnom energijom i kablovski distributeri "neustavno ovlašćeni da obračunavaju taksu i ostvaruju javne prihode".

U MANS-u očekuju da će potpisi najmanje 30.000 građana "natjerati sud da urgentno reaguje" i da "donese odluku u javnom interesu."

Ta nevladina organizacija ukazuje da su novi porezi uvedeni zbog dugova podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP).Vlada je nakon što je početkom godine aktiviran dio državnih garancija na kredit KAP-a prema evropskim kreditorima rebalansom budžeta uvela nove poreze od kojih očekuje prihod od oko 20 miliona eura.

Ukupne državne garancije bez kamata iznose 132 miliona eura i do sada je vlada vratila kredit Deutche banci od 23,4 miliona eura.

Aktiviranje svih garancija datih KAP-u kojim zajedno sa državom upravlja kompanija ruskog milijardera Olega Deripaske ugrozilo bi javne finasije.
XS
SM
MD
LG