Dostupni linkovi

Hrvatska: Otpušten dio radnika Dalmacijavina


Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović u stečajnom je postupku smijenio dosadašnjega predsjednika Uprave te tvrtke Ivana Matkovića, ravnatelja svih proizvodnji u poduzeću Veljka Knezovića, a od ukupno 414 radnika na poslu je zadržao 231, a preostala 183 je otpustio, doznaje se od predsjednika Nezavisnog sindikata u Dalmacijavinu Lukice Bucata.

Prošloga tjedna obnovili smo proizvodnju našeg soka Pipi, za što je postojala narudžba, a prije dva mjeseca počeli smo puniti i vino za ranijega naručitelja, dok idućeg tjedna planiramo početi proizvoditi i gusti sok. Ukoliko dobijemo trošarinski broj, obnovit ćemo i proizvodnju žestokih pića, rekao je Bucat za Hinu.

Objasnio je kako je od 183 radnika koji su dobili otkaz, njih 93 steklo uvjete za mirovinu, odnosno stalnu otpremninu, a preostali radnici koji su dobili otkaz, nisu stekli takve uvjete i oni su, prema Bucatu, u najtežem položaju.

Među smijenjenima je, objasnio je, i znatan dio dosadašnje rukovodeće strukture, od kojih su neki pred skorom mirovinom, a neki su dobili status voditelja po pojedinim sektorima u poduzeću. Stečajni je upravitelj u stečajnom postupku za svih 414 radnika priznao potraživanja za šest zaostalih plaća, kazao je Bucat.

Istaknuo je kako Damacijavino d.d. ima i tri tvrtke kćeri u Zagrebu, Rijeci i Zadru, s 37 uposlenika, koji će vjerojatno također ostati bez posla, premda nisu dio stečajnoga postupka.

Prema Bucatovim riječima, radnici Dalmacijavina očekuju da će se država, kao većinski vlasnik Dalmacijavina, odreći dijela svojih nekretnina u korist radnika, što bi olakšalo nastavak buduće proizvodnje.
XS
SM
MD
LG